Multipel sclerose (MS) er en autoimmun og kronisk sygdom, der påvirker centralnervesystemet ved at nedbryde dele af nervecellerne i hjernen, rygmarven og synsnerverne. Dette påvirker nervernes evne til at kommunikere med andre dele af kroppen.
Der er tre former for MS:
Attakvis multipel sclerose (RMS): Den mest almindelige form for MS, hvor en person oplever perioder med forværring af symptomer (kaldet attakker) efterfulgt af perioder med delvis eller komplet bedring (kaldet remission)
Sekundær progressiv multipel sclerose (SPMS): Personer med RMS kan med tiden udvikle en mere konstant forværring af symptomer uden tydelige perioder med bedring
Primær progressiv multipel sclerose (PPMS): Denne form for MS er mere sjælden og er karakteriseret ved, at symptomer gradvist forværres over tid uden tydelige perioder med bedring remission
Hver persons oplevelse med MS kan være forskellig. Tal med din læge for at få en mere individuel forklaring og diskutere dine behandlingsmuligheder.
Det er centralnervesystemet (CNS), der styrer alle kroppens funktioner. Hjernen og rygmarven, der begge er en del af CNS, består af nerveceller, som også kaldes neuroner. For at kommunikere med resten af kroppen udsender neuronerne elektriske signaler. Denne kommunikation er mulig, fordi neuronerne er omgivet af et beskyttende stof, der kaldes myelin.
Hos mennesker med multipel sclerose (MS) angriber kroppens immunsystem den beskyttende myelinskede, som omgiver neuronerne i centralnervesystemet. Dette angreb forårsager skader på myelinet og nogle gange også på selve neuronerne. Dette kan føre til en række symptomer, herunder problemer med bevægelse, balance, syn og følelse. Disse symptomer kan variere meget fra person til person afhængigt af, hvor i centralnervesystemet skaden opstår.
På verdensplan er ca. 2,9 millioner mennesker ramt af MS1
I Danmark lever knap 19.000 mennesker med MS og af disse er 2/3 kvinder. Danmark har den højeste forekomst af sclerose i verden1
Oftest oplever man de første symptomer i alderen 20 til 40 år og får stillet diagnosen multipel sclerose, når man er mellem 25-45 år1
Årsagerne til, hvorfor nogle udvikler multipel sclerose (MS), er stadig ikke fuldt forstået, 2men forskere mener, at det er en kompleks kombination af genetiske, miljømæssige og immunologiske faktorer. Der synes at være en genetisk faktor, da personer med et familiemedlem med MS har en lidt højere risiko for at udvikle sygdommen. Derudover er der nogle miljømæssige faktorer, såsom lavt D-vitamin niveau, rygning og infektioner, der kan spille en rolle i udviklingen af MS.
Immunologiske faktorer er også vigtige, da det er kroppens immunsystem, der fejlagtigt angriber myelinet i centralnervesystemet.
Forskningen på dette område fortsætter for at udvikle en bedre forståelse af, hvorfor nogle mennesker udvikler MS, mens andre ikke gør det.
Mennesker med multipel sclerose kan opleve mange forskellige symptomer, men de mest almindelige tegn på MS er:
Træthed (også kaldet fatigue)
Usikker balance
Nedsat kraft i arme og ben
Føleforstyrrelser
Synsforstyrrelser
Vandladningsforstyrrelser
En MS-læge (neurolog) kan diagnosticere multipel sclerose (MS) ved at kombinere forskellige metoder. Det er vigtigt at bemærke, at diagnosen MS kan være kompleks. Lægen vil typisk starte med en grundig undersøgelse af patientens medicinske historie og symptombillede. Derefter kan lægen udføre en neurologisk undersøgelse, der vurderer patientens evne til at bevæge sig, koordinere bevægelser og mærke følelse i forskellige dele af kroppen.
Derudover kan der udføres en række billedundersøgelser, såsom MRI-scanninger af hjernen og rygmarven, som kan vise læsioner eller ardannelse i disse områder, hvilket kan indikere tilstedeværelsen af MS.
For at bekræfte diagnosen kan der også udføres en rygmarvsundersøgelse (lumbalpunktur) for at undersøge rygmarvsvæsken (væsken i hulrummet rundt om rygmarvsnerverne) for unormale antistoffer og andre tegn på betændelse.
Mange mennesker med attakvis multipel sclerose (RMS) vil efter en årrække opleve, at deres generelle tilstand og symptomer ændrer karakter. Det kan være et tegn på, at de går fra at have attakvis multipel sclerose (RMS) til at have sekundær progressiv multipel sclerose (SPMS). Kontakt din MS-klinik, når/hvis du oplever ændringer i din sygdomstilstand og/eller symptombillede.
Hvis du er interesseret i at lytte til podcasts om sclerose og læse mere om bl.a. PPMS, så kan du besøge
Behandlingen af multipel sclerose (MS) kan variere afhængigt af den enkelte patients symptomer, sygdomsforløb og andre individuelle faktorer. Generelt set kan behandlingen omfatte flere forskellige tilgange:
Sygdomsmodificerende behandling: Dette er medicin, der kan hjælpe med at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af MS-attakker og bremse sygdomsudviklingen.
Disse lægemidler kan gives som oral medicin, dvs. en tablet man indtager gennem munden, det kan være som subkutan injektion, dvs. en injektion, der gives under huden, eller som en infusion, hvor lægemidlet gives gennem en vene i armen. Hvor ofte man skal behandles afhænger af, hvilket lægemiddel man får. Nogle lægemidler gives dagligt, andre gives månedligt eller hvert halve år eller endnu sjældnere. Du kan tale med din læge eller sygeplejerske om, hvilken lægemiddelform samt administrationshyppighed, der passer bedst til dig.
Symptomatisk behandling: Dette omfatter medicin, der kan hjælpe med at lindre specifikke symptomer forbundet med MS, såsom muskelspasmer, træthed, smerte og problemer med blærekontrol.
Rehabilitering: Dette kan omfatte fysisk terapi, taleterapi og ergoterapi for at hjælpe patienten med at opretholde eller forbedre deres fysiske og kognitive funktioner.
Livsstilsændringer: Kost, motion og stresshåndtering kan spille en vigtig rolle i at støtte generel sundhed og trivsel hos personer med MS.
Hvis du overvejer at stifte familie eller allerede er gravid, skal du sammen med din MS- læge lave en plan for din behandling, for at sikre optimal sygdomskontrol og minimal risiko for både dig og dit kommende barn. Der samles mere og mere viden om de forskellige sygdomsmodificerende behandlingers fordele og risici op til og under graviditeten, samt under amning. Der findes i dag nogle behandlinger, som kan tages frem til du bliver gravid og/eller i løbet af graviditeten, og behandlinger, der kan tages mens du ammer.
Det er vigtigt at understrege, at behandlingen af MS bør være skræddersyet til den enkelte persons behov og bør overvåges regelmæssigt af en kvalificeret læge. Din læge kan fortælle dig mere om, hvilken behandling der er rigtig for dig.
Multipel sclerose og sygdommens tilhørende symptomer kan i mange tilfælde dæmpes med medicin.
Der er nogle behandlinger, der kan gives på flere måder.
Der findes tre behandlingsformer for MS:
Sygdomsmodificerende behandling (bremser sygdommens udvikling)
Attakbehandling (afkorter varigheden af attakker)
Medicinsk symptombehandling (afhjælper sygdommens symptomer og følgevirkninger)
Der findes flere behandlingsmetoder:
Subkutan Injektion (via indsprøjtning i underhuden)
Intravenøs infusion (via en vene)
Oral (via munden og synkes)
Der findes flere godkendte behandlinger for multipel sclerose, og din læge kan fortælle dig mere om, hvilken behandling og behandlingsmetode der er rigtig for dig.
Kilder:
M-DK-00000656/v. 3.0/7.oktober 2024
Denne hjemmeside er målrettet danske sundhedsprofessionelle, medier og offentligheden. Kontakt Roche Pharmaceuticals A/S for yderligere information.